Bye-Bye Bumble Bee....

-
--
---
Entry kali nih mmg khas utk ibu mengandung yang hari tuh tanyer Aja... "dlm gambar yang lepas ada pump dia ke tak?" *grinned*...

InsyaAllah, esok sampai laa... ye ker? hehe...

Oh ya, Bye-Bye Bumble bee! Dlm parcel poslaju warna oren tuh semua Bumble bee bottles. Semua stok yang terhutang sejak 2 minggu lalu, masa kehabisan stok. NOW stok dah ada.. DAN juga ada poslaju 'freegift', pluses 'surprise' gift..(sape la tuan dia yer?) *grinned*

Oh ya.. I got a few enquiries today over my email, sorry ada yang x sempat jawab sebab dlm seminar tadi. Yang kat sini pon curi2 jawab.



Khas utk Ealyie, ...dan juga yang bertanya samada Bottle Bumble Bee muat tak dgn medela pumps. Nih jawapan nyer...

Dari kiri... enCik Swing (muat juga utk Cik Harmony--semanis nama nyer) menggunakan bottle BB, kemudian Puan FS, dan Tuan PISA... Ok kan? *edited* Cuma now bila BB dh ganti to 5 oz bottle, and what happen is utk medela FS and PISA, kalau kita cuba ketatkan sgt, ada tendency utk 'terpulas' balik. So utk pengguna FS, kalau nk jalan-jalan semasa mengepam, better guna bottle medela and transfer to bottle Bumble Bee as storage.

And beside bottles tuh Collar and Sealing Disc. Sealing Disc bottle BB yang baru nih ketat and ada pemegang kecil...mcm sealing disc bottle Spectra.. 'Rujuk sealing disc yang kanan sekali'



Kalau bandingkan mulut bottle Medela (kiri), dengan mulut bottle Bumble Bee mmg sama bilangan lingkaran/benang nyer kan iaitu 3 lingkaran. Yang kanan sekali tuh bottle Spectra. Biasa bottle made in Malaysia mmg 2 lingkaran sahaja.. (e.g bottle pureen,mlo.com, dan lain2). However mmg bottle Bumble Bee nih muat dgn pump Medela, spectra3 dan lain2 yang standard neck..even secure Aja rasa..



Aha...lagi satu nk bgtahu, bottle Bumble bee stok baru size 5 oz ya, bukan 4 oz lagi. Ini menjadikan ia amongst BPA-free storage bottles yang termurah dipasaran. Satu set ada 8 bottles, so RM38 bahagi 8 = RM4.75 sebotol. Murahkan utk sebiji bottle BPA-free...?? *grinned lagi*

Meminjam kata2 teman setia 'Puan As' yang menggunakan Medela Freestyle..

salam Aja.. sejak guna bumble bee tu, As dah jatuh cinta dah.. best sgt, pastu bila basuh n air dry, cepat je kering nya.. suka sgt, sgt suka lah..haha.. nnti kalu stok susu As byk, As order lg dr aja.. As suka nk rekemen spy user lain guna botol bumble bee utk smpn stok ebm..very friendly la.. xcaya sila guna sdr..hahaha


Kan As kan?? Sesuai utk storage EBM, manakala kalau yg suka bottle Medela tuh leh guna utk pumping..

Malam tadi entah camne, dalam duk ambil gambar Bottle BB memakai pump/flanges Medela, terasa nk test paras air atau ukuran air. Sama tak dgn bottle medela ?? Memang Aja byk masa bila buat bende tak berfaedah nih.. ;P

Mula-mula masukkan 2oz dlm bottle BBee 5oz...


Then transfer masuk 2oz air (guna air jer yer, sayang susuibu), dlm bottle Medela 5oz



Walla.... sama 2oz...



** Tapi bila test 5 oz, beza besar jugak ralatnyer.. Ok abaikan eksperimen yang x penting nih yer.. *Kisahnyer, lama x buat eksperimen..adakah gian??* ;P

*** Next time, Aja jwb lak soalan 'berapa biji botol kita patut ada utk pumping and storage?'.. Nanti abis seminar..minggu depan, kita jawab yer awak? *wink..wink*


Regards,
Aja ;)

::.

16 comments:

scudmami said...

Aja..
kalau botol BB tu ada 5oz, okay gak.. cam botol MLO. Nanti leh beli, tunggu my 4oz liners abis dulu.. now utk fresh EBM pakai MLO bottle utk stok baru pakai liners.
Cuma rase between botol MLO & medela tu mmg ada ralat sket.. bila dpt collect less than 3oz dlm Medela, bila transfer ke botol MLO dia jadi 3oz or lebih sket..

and my production dah naik sket *happy mode*.. memula dulu 3oz pon payah sekali pam, tp tadi dpt 6oz sekali pam.. hehheheh i suka suka suka... hopefully pasni leh lagi banyak.. so far, i like FS so much, sambil pam leh buat keje :D Tak nyesal beli...

ajasu said...

Norley, muahhh..muahhh.. Alhamdulillah FS Ok dgn Norley. Ingat nk sms tanyer, but then baru 2 hari Norley kerja kan.. ;)

Aha... eksperimen bodoh Aja tuh pon menunjukkan bende yang sama., Bile guna medela tukar ke BB bottles atau spectra bottles, jd lebih skit. Adakah sebab puan Medela lebih gemuk dr Cik BB dan Puan MLO? *kita gunkan penjodoh bilangan puan ya sebab mereka menyimpan susu...*..hiihiiiii

ajasu said...

Lupe lak, mmg betul tu dear, utk fresh ebm next day guna bottles. Then utk stok baru guna liner. So save on liner.

Cth kalau pump 6 x 4 oz, next day bekalkan fresh ebm 5 x 4oz, so kita ada baki 1 x 4oz. Yang ini transfer dlm liner n simpan beku. SAVE SPACE also...

Rozy said...

wahh..dah ada 5oz punya ekk..
bagus..bagus...
aja, rozy xreti guna handsfree fs...huhuhu..sampy sekarang xmaster lagik.. kat umah guna handsfree pumpin pal jer.

NADIA ANWAR said...

yeyyyyyyyyy... aja... hehehe.. rasenye dah sampai parcel nad tu .. tp nad x ambik lagi kat opis.. skrg ni mc seminggu.. doc kasik rest.. insyaallah esok nad pg opis ambik brg2 nye.. x sabar dah sebenarnye ni hehehhe..

NADIA ANWAR said...

yeyyy.yey.. ibu mengandung tu dah dpt dah brg die hehhehe.. excited x hengat.. siap dpt free gift lagi ahakss.. tqvm ye aja.. x sabar nak try ni .. fs dah siap charge dah.. tgu nak guna je ni kekekek....

Sofia's Mommy said...

5 UK Oz and 5 US Oz is different by 5ml...hence the ralat in measurement ;p my 5 sens worth :D

ajasu said...

Sofia mommy, thats a generous input. I didnt know. No wonder la yer... waaaahhh...TQ...TQ

Mat salleh nih suka tul oz n lbs... sungguh susah... 0_0

Sofia's Mommy said...

:)no worries k.aja, my hubby pun pernah buat experiment tu gak :p

he prefers giving baby sofia EBM ngan Medela sebab lebih ml hehehe

ajasu said...

Ooo...no wonder.

Another thing, No need to call me kak la dear.. ;) Just call me Aja.. *wink*

The Mrs-Bride said...

hi! ehh mmg betul la kan.. skang ni mmg i guna 3 jenis bottles... medela, bumble bee (BB) & the first year! the first year paling favourite sbb teat dia cam breast & my baby pun pakai suka teat tu.. teat bottles lain sume dia reject! huhuhu.. ehh tapi kan, napa ek kalo susu penuh 5oz dlm bottle medela, bila i transferkan masuk bottle BB... beza sungguh! jadik cam 5.5oz plak dlm bottle BB tu! heh.. is it bcoz medela bottle nih is using US measurement.. haa ada beza ke? hehehe.. :)

irasilver said...
This comment has been removed by the author.
Kh@iLi said...

salam kak aja...
sy nak order botol BB ni 1 set..
my email: khailee_ejal@yahoo.com
tq...

dislicker said...

cik puan,
breast pump ni still available lagi tak?

ajasu said...

Salam dislicker, breastpump Medela yang Aja jual ada 3 jenis, yg mana satu ya yang dimaksudkan..?

Boleh email aja at ajasuakeem@yahoo.com ;)

mrs. ghanie said...

salam kak aja.
saya 0% ilmu penyusuan ni.umo sy 23,sy still ngah pantang.hari ke 34.mmg nak sangat fully bf tp xtau nk carik pam ape,botol cane.penyimpanan sume.skang sy susukan je anak.alhmdllh aritu timbang sebulan naik 1kg.berkat menyusu badan sahaja.sy nak tau barang2 yg kena sy ada.nt nak masuk keje,nk pam susu n simpan susu sume.leh x bg info.kat msg fb/kat cni.sy da add akk kat fb.ni contact sy 0133221195.kalau akk boleh kc contact akk,senang untuk sy hubungi.tq