My Review ON Medela Freestyle

-
--
--- 26 Nov 2008--- 5.23 PM.

Ramai yang bertanya dan mintak saya bandingkan freestyle dengan Pump IN Style Advanced (PISA), Swing dan Spectra3. Basically FS nih sama mcm PISA dan swing. Boleh dikatakan FS nih mcm swing tapi double pump. Ada org kata it's not as powerful as PISA. But for me i love it. Dan semlm saya ada cuba PISA seorg rakan, saya rasa sama jek in fact Freestyle suction level lebih advance sehingga level 9, manakala PISA sehingga level 5 sahaja. And sehari Aja guna Freestyle 5 kali, so far mmg heavy duty. Dan in term of portability and mobility mmg superb. 2-phase expression mmg best :D . Freestyle ni dengan PISA and Swing – semua ada 2-phase expression. :-)

Kalau banding dengan spectra3, spectra nih suction maintain jek (ada kwn kata spectra-mono suction), banding medela FS, PISA dan swing yang ada 2-phase expression. (stimulation phase dan espression phase – rujuk http://www.medela.com/). In term of bunyi, spektra menang la, sbb freestyle nih bunyik jugak tp TIDAK bising mcm mini-e. In fact, 3 4 kali pakai. Lama2 x pasan pun bunyi tuh. Lagi2 kalau tgh borak. Kalau pakai kat surau, tak ngadap org, x pasan nyer la..

Banding dengan suction spectra3, mmg jauh beza la. Freestyle tak sakit langsung suction nyer. Terutamanya sebab FS menggunakan softfit breastshield. Breastshield nih lembut. Swing guna softfit juga. Manakala PIS guna flanges/corong biasa..PISA guna softfit-yang connectornyer leh sambung dgn softfit breastshield.

Di bawah ni, gambar parts2 yang ada pada freestyle.

Gambar 1 – Pump dan accessories freestyle. Bila beli dapat the whole set which contains

-PUMP UNIT, CARRIER BAG, COOLER, CHILLER, BOTTLES, Handsfree KITS, Rechargeable battery, SOFTFIT BREASTSHIELD, CONNECTOR, booklet n manuals. Siap ada breastfeeding guide book. Kira dpt tu mmg the whole set la kan (kecuali Tupperware tuh..ekekekke). Sesuai untuk pumping moms yang x de kits alatan mengepam. Lengkap. Sebab tuh harga quite expensive...sebab the whole packages dh include everything. Untuk org yang baru nak pumping at work mmg sesuai sgt..



GAMBAR 2 - bwh ni gambar bateri, adapter asal, pastu adapter tuh nyer converter
leh guna terus la dapter medela nih kat power source m'sia
yang kelabu tuh la bateri dia, kecik jek kan
tapi kalau masuk dlm pump menambah berat jugak la..

Hanya adapter asal Freestyle shj yang compatible dgn current kat Malaysia..kalau PISA atau swing kena cari adapter baru. Adapter extra included with every purchase..



GAMBAR 3 - pastu nih gambo membrane (getah lembut), back cap (tempat cucuk tiub), then connector ke softshield..so far belum ada kejadian susu masuk tiub (macam PISA n swing) sebab kalau pasang dia mcm jd gambo pertama tuh, bile kita pam...dia kan kena permukaan depan membrane tau, dan hanya permukaan belakang tuh yang contact dengan tiub..



GAMBAR 4 - pastu nih gambo bile dh assemble kan dengan handsfree kit dia la renyah jugak nk assemble tuh... tapi lelama kejap jek dh pasang.. masa mula2 guna sebab tak biasa and kekadang malas, saya pegang jek ye lah dh biasa guna spektra3 pon pegang jek ---- now dh lama guna, haha..x leh tertinggal handsfree nih



Hari tu, saya dpt 10 oz dlm masa 8 minit, masa boleh tgk dgn LCD display



Atau maybe makin cekap kot...heheh
saya perasan ada peningkatan la,semlm dpt 25 oz (3x perah)
beberapa minggu lepas susu pernah merudum ke tahap 12 oz
sebab pumping time x tetap...minggu nih pon ada jugak time x dpt pam 4 kali
tapi saya tgk 3 kali pam pon mcm byk la,maybe susu saya bermusim...bukan sebab pam

GAMBAR 7 - Boleh jugak pam sambil tandem nursing (nyusu baby sebelah, pam sebelah)



in term of selesa...selesa la banding spectra sebab guna softfit breastshield
suction, kali pertama saya mcm tension gak sbb x sekuat swing yang saya pernah try dulu
kemudian dh 2 3 kali saya perasan kalau saya pegang lg selesa banding guna handfree...agaknyer sbb dh biasa pegang sendiri masa pakai spectra. TAPI NOW dh lama guna..isyykkk mcm x leh hidup lak kalau x de handsfree and suction is better than swing. Soft geli-geli..hehe

Beza flanges biasa Medela dgn flanges Medela Freestyle.beza corong atau flanges PISA dengan flanges freestyle. Flanges freestyle, konpem susu x masuk corong.



Yang nih flanges PISA, biasa lepas pam...tiub ada skit berwap ler..



GAMBAR 8 - tapi lepas seminggu guna handsfree nih rase ok SANGAT..dan mmg helpful handsfree ni ni gambo dr pandangan atas guna handsfree tunjuk kat kat sini jek...(amik gambo kat website lain la...malu ooo nk letak gambo sendiri) Tapi mmg berguna handsfree. Boleh menaip sambil berforum sambil mkn...sambil mengepam --lately selalu mengepam sambil drive. Terpaksa la...tp as long as handsfree x salah kan?





GAMBAR 9 -This is my Azalea, 2nd daughter holding freestyle pump while I’m doing my pumping session.See how small it is? (Muka org tgh demam masa tuh..hahah)



Dan gambar selepas ni, ada gambar belakang freestyle yang menunjukkan made in Baar/switzerland. Sama mcm Medela yg dibawa oleh lactaequip Ampang.



Sekian review dari saya. Harap dpt membantu anda membuat pilihan. Lagi satu PISA besar dalam 4 kgs dan battery pack berat. Freestyle leh buh dlm handbags jek. BTW, sape nk try dulu boleh bgtahu. Saya area puncak alam.

Currently, harga is RM1699 for freestyle..(for payment in full/atau 2 times installment-habis byr baru dpt pumps), PISA -RM1350, PISA (metro bag) - 1450. PISA mahal postage je sebenarnyer sebab berat. Bwk kat bahu, sgt ler mencabar..hehhehe. Kalau rajin visit website First Few Years singapore. Freestyle baru masuk singapore. Harga SGD 989 @ RM 2235.

**updated on September 2009** Tadi ada forumer susuibu bgtahu, Freestyle dh masuk Malaysia kat FFY Malaysia kat the curve. RM2299...

Cara pembayaran, boleh guna kredit card (thru paypal.com) atau cash. Once confirm tempahan, Aja akan estimate date of delivery. Please enquire stock before making payment. If item not in stock... biasa within 10 hari SELEPAS payment Aja akan contact utk maklumkan progress/shipment, insyaAllah boleh dapat segera.
Warranty kita cover here in Malaysia-under MyBreastpumpShop.

Boleh jugak rujuk www.medelafreestyle.com

Kalau beminat atau nk maklumat lanjut

email Aja - ajasuakeem[at]yahoo[dot]com

Thanks for reading my reviews ;)

Naza a.k.a ajasu (03-33932857) - lepas office hour (8.00 - 11.00 pm)

3 comments:

Baby Chantek said...

tgh kumpul duit nak beli FS..paling penting dapat guna pump ni while driving dan masa ngadap jammed..kena bijak guna masa memandangkan keje kat ofis byk gileeee..sampai kadang2 tak sempat nak pam dan sampai bengkak2 dada huhuhu..harap2 FS pilihan ku yg terbaik kali ini..

mama salmi said...

salam singgah. i ada emel u aja..mmg bkenan jgk tgk FS nih..

Naza Sulaiman a.k.a Ajasu said...

Salam Salmi,

Aja dah reply email. Thanks sudi contact ya ;)

Regards
Aja ;D